Att ta hand om sig själv

I de stunder jag har hamnat i en svacka har jag egentligen bara gjort några få saker, allt annat har jag slutat bry mig om. Att ta hand om sina grundläggande behov är A och O, även enligt läkarna. Har ni någon koll på Maslows behovstrappa? Den innebär att du behöver uppfylla de grundläggande behoven såsom mat och sömn innan du kan ta dig upp till nästa steg. Den kanske är lite extrem då den lämpar sig mer för de människor som verkligen inte har någonting och därav är första steget tak över huvudet.

Jag tycker ändå att vi kan tänka på detta sättet. När du börjar må dåligt, låt bli alla måsten. Låt hemmet bli smutsigt, det gör inget. Se till att du sover tillräckligt, äter hälsosamt och känner dig fräsch. När man är nere på botten ändras behoven. Några få timmars sömn betyder mycket, att ens få i sig lite och att få tillbaka matglädjen är en stor grej och de gånger de har varit som värst för mig har det varit jobbigt att resa sig för att ta en dusch. Anledningen till att jag har med en bild på mig och min fina vän Elin är för att för vissa är kompisar något som ger energi, för andra inte beroende på om du är introvert eller extrovert. Jag är introvert och samlar mest energi när jag är själv och det betyder guld att ha vänner som förstår det!

Jag har ju en del erfarenhet av upp- och nedgångar men för några veckor sen när jag var hos min kurator flög det bara ur mig "Det känns som jag mår så mycket bättre när jag får vara nere ett tag, i det mörka, utan att någon försöker få upp mig". Hon nickade och sa att hon tänkte samma, att hon inte ville pusha mig för mycket utan att hon låtit mig få ha mina känslor. Min behandling hos henne gick mest ut på de grundläggande behoven, vi checkade av hälsostatus, hur kan jag sova bättre? rör jag mig tillräckligt osv? Efter några veckor började det faktiskt kännas bättre och jag blev så glad när vi pratade om varför, det var som att jag hade sörjt klart och nu var jag bara påväg uppåt. Ett tips till er därute, ta hand om er, låt bli resten. Kram 💓

  • Nära Rättarvägen, Nyköping

Gillar

Kommentarer